• Ervaar BIMFRONTS

    Ervaar BIMFRONTS

    Complete 3D kozijnmodellen van ontwerp tot uitvoeringsniveau

Keur aan kozijnen voor Parkblok Houthaven Amsterdam

De Houthaven in Amsterdam wordt de komende jaren getransformeerd tot een levendige woonhaven met tal van voorzieningen. Onderdeel van de transformatie is woondeel Parkblok, bestaande uit tien eigentijdse appartementsgebouwen met een bonte mix van startersappartementen, drie- tot vijf-kamerappartementen, luxe penthouses en royale gezinswoningen rondom een gezamenlijke, afgeschermde binnentuin. Parkblok is gelegen aan het begin van de gracht, direct aan het toekomstige Spaarndammerpark.

‘Wij halen hiervoor de schematische weergave van alle kozijnen in één keer uit het Revit-model en werken dit vervolgens op tot complete kozijnen’

Uniek voor Amsterdam is dat de Houthaven een volledig honderd procent klimaatneutrale woonwijk wordt. Alle woondelen worden duurzaam gebouwd, waarbij veel aandacht wordt besteed aan energie- en materiaalgebruik. In het Parkblok worden zowel hout als aluminium kozijnen toegepast. Voor de entrees, woningtoegangen en kozijnen in de algemene ruimtes is – op verzoek van opdrachtgever Era Contour, onderdeel van TBI – gekozen voor houten kozijnen, geproduceerd en geleverd door Nijhuis Toelevering. In opdracht van de timmerfabriek werkt Solestus Nederland de kozijnen, ramen en deuren uit in het BIM-model van Era Contour, dat als basis dient voor zowel de productie als de realisatie.

“Wij halen hiervoor de schematische weergave van alle kozijnen in één keer uit het Revit-model en werken dit vervolgens op tot complete kozijnen, inclusief ramen, deuren en alle toebehoren,” vertelt Robert Zomer, eigenaar/directeur van Solestus Nederland. “Uiteraard passen wij hierbij de profilering van Nijhuis Toelevering toe. Zodat de timmerfabriek straks direct vanaf de tekening kan produceren.”

Maatwerk

Solestus Nederland maakt bij haar ontwerp gebruik van de DeltaPi kozijnmodule; een snelle en gebruiksvriendelijke module voor het genereren van kozijnen. “Middels schetslijnen kan eenvoudig een basiskozijn worden opgezet, dat vervolgens tot op detailniveau kan worden uitgewerkt,” vertelt Zomer. “Inclusief ventilatieroosters, de juiste beglazing, glaslatten en -roedes, onderdorpels, waterslagen en deurnaalden. Hierbij besteden we bovendien aandacht aan de brandwerendheid van de kozijnen.”

Voor dit project zijn enkele honderden kozijnen gemodelleerd, vertelt hij, voor zowel binnen als buiten en in verschillende uitvoeringen. “We hebben kozijnen gemodelleerd voor in de prefab betonwanden, kalkzandsteen wanden en houtskeletbouwwanden. Ieder kozijn betreft hierbij maatwerk. In de maatvoering, vullingen en profileringen van de kozijnen zitten veel variaties. De verschillende woningtypen hebben bovendien verschillende wandaansluitingen, wat specifieke detaillering om het kozijn vereist. Maar ook hierin kan de DeltaPi kozijnmodule prima voorzien. DeltaPi heeft bij de ontwikkeling van haar kozijnmodule heel goed gekeken naar de flexibele opbouw van het kozijn en hier haar functionaliteiten op aangepast. Zo kun je in de module eenvoudig frames aan elkaar koppelen en daarmee oneindig veel variaties maken, zonder dat je verzandt in een bibliotheek die niet meer te overzien is. Dat ervaren wij als zeer prettig.”

Clashcontroles

Inmiddels heeft Solestus Nederland alle kozijnen voor Parkblok Houthaven gemodelleerd, vertelt Zomer. “We hebben ons model naar Era Contour verzonden, die onze gegevens in het Revit-model integreert en vervolgens clashcontroles uitvoert. Staan alle kozijnen nog op de goede plek? Kloppen alle maatvoeringen? En lopen nergens stalen kolommen door de kozijnen? Hiervan ontvangen wij vervolgens een terugkoppeling. Indien nodig, voeren we nog enkele aanpassingen door, waarna – na akkoord – de volgende fase van het project van start gaat.”

Van 3D naar 2D

“Naast dat wij modelleren in 3D, halen wij voor onze opdrachtgever ook 2D-tekeningen uit het Revit-model,” vertelt Zomer. “In tegenstelling tot veel collega-bedrijven, die hiervoor gebruikmaken van de software van de kozijnfabrikant. Het voordeel van onze werkwijze is dat ruis op de lijn wordt voorkomen. Aanpassingen in het Revit-model worden namelijk direct verwerkt in de 2D-tekeningen. Hierdoor worden foutkansen tijdens de uitvoering tot een minimum beperkt.”

Tekst: Lieke van Zuilekom | Beeld: Era Contour